T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / MERKEZ - Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuzun Tarihçesi

Tarihçe

 

Zonguldak Erkek Sanat Enstitüsü 18.07.1945 tarihinde Soğuksu semtinde garajdan bozma iki küçük binada tesviyecilik, demirçilik marangozluk olmak üzere üç bölüm ve 167 öğrenci ile öğretime açılmıştır.

 

Zonguldak Erkek Sanat Enstitüsü 18.07.1945 tarihinde Soğuksu semtinde garajdan bozma iki küçük binada tesviyecilik, demirçilik marangozluk olmak üzere üç bölüm ve 167 öğrenci ilr öğretime açılmıştır.

1949 yılından sonra , halen öğretime devam edilen Maden Teknik Okululuna taşınan okulumuzun, yıldan yıla meslek bölümleri ve öğrenci sayıları giderek artmıştır.

 

Teknik okulumuzun kapanmasıyla ve yeni bölümlerin eklenmesiyle okulumuz bugün küçük bir üniversite görünümü kazanmıştır.

Geçen yıllar içinde ülkemize Teknik Eğitim hizmeti veren okulumuzu Türkiye sathında çeşitli kademelerde görev yapan binlerce teknik eleman, bürokrat,işadamı,sanatkar ve öğretmen yetiştirmiştir.

Okulumuz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Milletine Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlığa ulaşma yolunda daha nice yıllar hizmet vermeye devam edecektir.

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Zonguldak Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek üzere çağın niteliklerine uygun yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeli uygulanıyor.

Zonguldak Mesleki ve Tek­nik Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasın­da 2019 yılında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında yer alan bir proje okulu. Bu protokol ile Zonguldak'ta Ticaret ve Sanayi Odası(TSO)  desteği ile Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek üzere, ça­ğın niteliklerine uygun donanımlı öğrenciler yetiştirecek bir mesleki eğitim modeline geçiliyor.

Zonguldak'taki Protokol Yürütme Kurulu'nda (PYK) Bülent Ecevit Üniversitesi destekleriyle Zonguldak Sanayi ve Ticaret Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri görev yapıyor. Kurul, proje okulunun niteliğini artırmaya yönelik çalışmalarına hızla başlayarak, iş gücü piyasasındaki arz talep dengesini en iyi şekilde kurup, nitelikli eleman sorununu olabildiğince kısa sürede çözmeyi hedefliyor.

Okulun eksiklerinin giderilmesi, ihtiyaçlarının karşılanması ve okul ile Protokol Yürütme Kurulu arasındaki koordinasyonun sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla Zonguldak MTAL okul idaresince çalışmalar yapılmaktadır.

Başarılı öğrencilere burs veriliyor

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören gençlerin mesleğe teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla Protokol Yürütme Kurulu'nca belirlenen başarılı öğrencilere Zonguldak TSO ve bağlı işyerleri tarafından burs veriliyor. Önümüzdeki dönemde burs kriterlerinin geliştirilmesi ve burs verilecek öğrenci sayısının daha da artırılması hedefleniyor.

'Mesleğim Hayatım' sloganından hareketle iş gücü piyasasındaki arz talep dengesinin kurulmasında en önemli etkenlerden biri olan "ara eleman" sorunu, Zonguldak özelinde sağlıklı bir şekilde çözümlenerek öğrenciler "ara eleman" değil "aranan eleman" olarak yetiştiriliyor.

75 yıllık tarihiyle köklü bir okul

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1945 yılında geçici olarak garajdan bozma iki küçük binada üç alanda ve 167 öğrenci ile öğretime açılan 75 yıllık tarihiyle köklü bir okul. 1949 yılında ise bugünkü tarihi yerleşkesine taşınarak 8 alanda eğitim-öğretime devam ediyor. Kuruluşundan bu yana eğitim verilen alanlarda başarılı öğrenciler yetiştirmiş, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda birçok başarılı çalışmalar yapmıştır. Bugüne kadar mezunları arasından birçok sanayici, siyasetçi, bürokrat, iş adamı ve akademisyen çıkarmış.

Okulun mezunlarının bir araya gelmesi ile 1995 yılında ZOTEV (Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Vakfı) kurulmuş olan vakfımız; okulun fiziki imkanlarına katkıda bulunmak ve okumakta  olan öğrencilerine de  destek olmak amacıyla çalışıyor.

Okulumuz 30 dönüm arazi üzerinde 11 bağımsız binadan oluşan, halı sahası, tenis kortu, basketbol ve voleybol alanlarının olduğu spor tesisleri,

 10 dönümün üzerinde, içerisinde gezilebilecek defnelik orman alanı,

6700 metrekare kapalı alanı içerisinde Derslik, atölye, kapalı spor salonu ve donatıları,

Sosyal alanlar açısından geniş imkânlar sunan okul, yaklaşık bin öğrencisi ve 100 öğretmen ve personeli ile bölgenin kampüs şeklinde ki büyük meslek lisesidir.

Sektörle iş birliği yapılıyor

Okul birçok firma ile iş birliği içerisinde olup başarılı çalışmalara imza atıyor.

Sektörle iş birliği faaliyetlerinden bazıları Şöyle: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile öğrencilerin staj işbirliği ve işletmelerde beceri eğitimi faaliyetleri;

Zonguldak Belediyesi ile öğrencilerin staj işbirliği ve işletmelerde beceri eğitimi faaliyetleri;

Zonguldak İl sağlık Müdürlüğü ile öğrencilerin staj işbirliği ve işletmelerde beceri eğitimi faaliyetleri;

Eren Enerji ve Çatalağzı Termik Elektrik Santrali ile öğrencilerin staj işbirliği ve işletmelerde beceri eğitimi faaliyetleri;

Merkez ve yakın ilçelerde faaliyet gösteren orta ve küçük sanayi sitelerindeki işletmeler ile öğrencilerin staj işbirliği ve işletmelerde beceri eğitimi faaliyetleri;

Ayrıca bahsi geçen işletmeler yapılan protokollerle okulda parça başı üretim yapılıyor. Yine ilimizde ki birkaç işletme ile ürün geliştirme va tasarıma yönelik ARGE çalışmaları yapılmaktadır.

 

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler

Okulda eğitim gören öğrencilerin okulla bağını güçlendirmek için çeşitli yarışmalar, sosyal etkinlikler, kültürel aktiviteler organize edilerek spor turnuvalarına katılım sağlanıyor. Bununla birlikte kariyer günleri, konferanslar, seminerler düzenlenerek teknik geziler de organize ediliyor. Zonguldak MTAL tarafından uluslararası düzeyde robot ve drone yarışmalarına da katılım sağlanıyor.

Yürütülen proje çalışmaları

Okulda öğrencilerin yurt dışı hareketliliğini sağlamak için Erasmus projelerine başvurular yapılıyor. Projeler kapsamında öğrencilerimiz stajlarını bir kısmını Erasmus Projeleri kapsamında yurt dışında yapmış, Avrupa'daki çalışmaları yerinde görmeleri sağlanmıştır. Bununla birlikte okulda görev yapan öğretmenler de Avrupa ülkelerinde çeşitli proje çalışmalarına katılma fırsatı bulmuşlardır.  Bu kapsamda yeni projeler için başvuru ve çalışmalar devam ediyor.

 

Yurt içinde okulumuz öğrencilerinin farkındalığı ve gelişimlerini artırmak adına TEKNOFEST yarışmalarına katılmıştır. TEKNOFEST 2020 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım kategorisinde 4. olmuştur. 2019 Yılı TEKNOFEST yarışmalarında Savaşan İHA, Yapay Zekâ, Roket yarışmalarında finallerde yarışmış ve ilk 10 takım arasında yer almıştır. 2021 TEKNOFEST yılı başvuruları için çalışmalar devam ediyor

BAKKA 2020 yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali destek programı kapsamında okul olarak Endüstri Meslek Lisesi++ adlı proje ile okulun Elektronik Atölyesinin fiziki imkanlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesinin yanında donatımının tamamen yenilenmesini sağlayacak yüklü miktarda hibe desteği almıştır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın 2018 Sosyal Kalkınma Projeler çerçevesinde düzenlemiş olduğu hibe programına müracaatımız sonucu TR81/18/SOSYAL/0062 Referans Numaralı "Dünya ile Rekabet için Hayallerin için STEM" adlı projemiz ile STEM Laboratuvarı kurulumu için hibe desteği alınmıştır.

Her yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen proje yarışmalarına öğrenci katılımı sağlanmakta ve 4006-Tübitak Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında faaliyetler devam etmektedir.

Üreten okul

Zonguldak MTAL; "üreten okul ve fabrika okul" temalarını ilke olarak belirledi. Bu amaçla Döner Sermaye İşletmesi aktif olarak faaliyet gösteriyor.

DS işletmemiz birçok okula ve kuruma; Z kütüphane, tasarım beceri atölyesi, özel eğitim destek eğitimi odası, bilgisayar laboratuvarı kurulumu yapılmaktadır. Ayrıca DS İşletmemiz  tarafından ilimizde ki küçük ve orta ölçekli işletmeler ile resmi kurumların ihtiyaçlarını bu kapsamda üreterek gelir elde etmekte ve öğrencilerin üretirken öğrenmelerini sağlamaktadır.

2020-2021 eğitim döneminde okula yönelik hedefler

Mesleki ve teknik eğitim veren okulun eğitim programlarını sanayinin ihtiyaç duyduğu şekilde yeniden planlanarak mezunların niteliğinin artırılması ve aldıkları eğitim kapsamında iş hayatına yetkin bir şekilde kazandırılmaları hedefleniyor. Eğitimcilerin niteliğinin artırılması için eğitim ve motivasyon programları hazırlanarak, norm kadro çalışmaları yapılıyor. Okulun atölye ve laboratuvarları gözden geçirilerek mevcut laboratuvarların sanayiciler tarafından sahiplenilerek tefriş edilmeleri yönünde çalışmalar gerçekleştiriliyor. Okul tarafından "Mesleki Eğitim Alanında Erasmus Akreditasyonu" başvurusu da yapılmış olup, olumlu sonuçlanması durumunda öğretmen ve öğrenciler için yeni programlar geliştirilerek uygulamaya alınacak.

Okulda Hangi Alanlar Var?

·         Bilişim Teknolojileri Alanı

·         Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı

·         Metalürji Teknolojisi Alanı

·         Metal Teknolojisi Alanı

·         Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı

·         Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

·         Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

·         Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2016 - Güncelleme: 21.01.2022 11:52 - Görüntülenme: 4691
  Beğen | 10  kişi beğendi