T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / MERKEZ - Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI

Ahşap Teknolojisi işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar.

 


Ahşap Teknolojisi işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, renk, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır. Ahşap tekne imalatıyla da çok geniş bir alana hitap eder.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır.Sektör ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Ahşap Teknolojisi sektörün pazarının yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Önemli üretim bölgelerinin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbul %18, İzmir %9, Adana %9, Bursa %6, Eskişehir %4 ve Kayseri %5'tir. Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, iş yerlerinin rekabet edebilmesinde Ahşap Teknolojisi alanının önemli yeri vardır.


Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm, balıkçılık ve taşımacılık alanlarında giderek artan ihtiyaçlarını karşılamada ahşap tekne yapımı önemli katkılar sağlamaktadır. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir. Bu sektörün üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik elemanı hizmet, estetik ve kaliteye uygun olarak yetiştirme amaçlı, yüksek öğretime hazırlayan bir programdır.

 

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI 

1. MOBİLYA İMALATI

Tanımı: Mobilya imalatçısının sahip olduğu, mobilya üretim yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında mobilya imalatı mesleğinin gerektirdiği mobilya üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

2. MOBİLYA DÖŞEME İMALATI

Tanımı: Mobilya Döşeme imalatçısının sahip olduğu, mobilya döşemesi ve imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında mobilya döşeme imalatı mesleğinin gerektirdiği mobilya döşeme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

3. AHŞAP ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ

Tanımı: Ahşap üst yüzey meslek elemanının sahip olduğu, ahşap ürünlerin ve mobilyaların üst yüzey işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında ahşap üst yüzey mesleğinin gerektirdiği üst yüzey yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

4. AHŞAP SÜSLEME

Tanımı: Ahşap süslemecinin sahip olduğu, ahşap ürünlerde süsleme resmi, oyma, tornalama ve kakma üretim yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında ahşap süsleme mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

5. AHŞAP İSKELET İMALATI

Tanımı: Ahşap iskelet imalatçısının sahip olduğu, ahşap iskelet üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında ahşap iskelet imalatı mesleğinin gerektirdiği iskelet üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

6. AHŞAP DOĞRAMA İMALATI

Tanımı: Ahşap Doğrama imalatçısının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında ahşap doğrama imalatı mesleğinin gerektirdiği doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

7. AHŞAP TEKNE İMALATI

Tanımı: Ahşap tekne imalatçısının sahip olduğu, ahşap tekne resmi, tekne iskeleti, kamara üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında ahşap tekne imalatı mesleğinin gerektirdiği çizim, üretim yeterliliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI 

Ahşap Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ahşap teknoloji sektöründe;

1. Atölyeler, 
2. Tersaneler, 
3. Fabrikalar, 
4. Kendi iş yerleri, 
5. Mağazalar vb. yerlerde çalışabilirler

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.02.2017 - Güncelleme: 18.08.2022 10:29 - Görüntülenme: 1637
  Beğen | 4  kişi beğendi